Oikkari vinkkaa: etätyön salat

Light surfaces, LIEKE L-symbol

Koronakevät ja kesä etätöineen on vaikuttanut monen elämään. Blogikirjoituksessani annan vinkkejä siitä, miten etätyöstä voi saada tehokasta ja tuottavaa. Omakohtaisena kokemuksena toukokuussa 2020 alkanut Mäkitalon Associate Trainee -jakso.

Tee omat rutiinit ja pidä niistä kiinni

Suunnittele työpäivä etukäteen ja laadi esimerkiksi tehtäväluettelo, jonka perusteella voit seurata omaa työskentelyäsi ja sen tehokkuutta. Kannattaa myös miettiä, mihin aikaan päivästä saa eniten asioita aikaiseksi. Näin työtehtävät on mahdollista ajoittaa parhaille mahdollisille kellonajoille.

Perehdytyksen merkitys korostuu etätyöskentelyssä. Tämän lisäksi on tärkeää osata olla oma-aloitteinen ja kysyä, mikäli jokin asia vaikuttaa epäselvältä. Työntekijänä menestyminen etätyöskentelyssä vaatii sen, että on oma-aloitteinen ja itseohjautuva, jotta työpanokselle voidaan määritellä selkeät tavoitteet.

Työergonomiasta ja työhyvinvoinnista on syytä pitää huolta myös kotitoimistolla. Meillä on järjestetty mm. perjantaiaamuisin joogaa ja pilatesta, joka on oiva tapa saada keho käyntiin ennen työpäivän aloitusta. Lisäksi taukojen pitämisestä olisi hyvä pitää kiinni, jotta vireystaso säilyy läpi työpäivän. Jos et muista pitää taukoja, puhelimeen voi asettaa herätyksen muistutukseksi. Omalla vastuulla on järjestää kotitoimistosta sellainen, että työnteko on mahdollisimman vaivatonta. Lisäksi on syytä kiinnittää huomiota salassapitoon ja luottamuksellisuuteen, sillä helposti vanhan tottumuksen mukaan asiakirjat jättäisi työpäivän jälkeen työpöydälle.

Ajanhallintaa helpottaa huomattavasti se, ettei keskeytyksiä juurikaan tule työpäivän aikana samalla tavalla kuin toimistolla. Asianajotoimistossa työskentely on hyvin mahdollista järjestää etätyönä ja vaikka etätyösuositus poistuu, voi olla, että monissa toimistoissa etätyötä edelleen suositaan. Tällöin on tärkeää huolehtia yhteisöllisyydestä esimerkiksi viikkopalavereiden ja Teamsin kautta järjestettyjen afterworkien muodossa.

Mitä ottaa huomioon etätyöskentelyssä?

  • Rutiinien merkitys. Etätyö voi vaatia työrutiinien uudelleen muotoilua ja järjestelyitä. Selvitä, mitä haluat saada aikaan työpäivän aikana.
  • Ole oma-aloitteinen. Oma-aloitteisuus korostuu etätyöskentelyssä. Huolehdi siitä, että kollegat ovat tietoisia siitä, mitä teet ja millaisella aikataululla.
  • Järjestä työpiste sellaiseksi, että pystyt keskittymään työntekoon ja työskentelemään tehokkaasti.
  • Ajankäyttö ja oman työn johtaminen korostuvat etätyöskentelyssä. Tiedosta omat työskentelytavat.

Näiden vinkkien myötä toivotan kaikille antoisaa alkavaa syksyä (mahdollisesti etätöiden parissa),

Kia