Hyväksytty lakimuutos selventää hybridihankkeiden liittämismahdollisuuksia – akut mahdollista sijoittaa samaan liittymisjohtoon voimalaitosten kanssa

Sähkömarkkinalain (588/2013) uudistus on vahvistettu, ja se astuu voimaan 1.7.2025. Osana uudistusten joukkoa on liittymisjohdon käsitteen laajentaminen – lakiteknisesti pieni, mutta alalle varsin merkittävä lakimuutos. Liittymisjohdon käsitteen laajentamisen seurauksena sekä voimalaitoksia että energiavarastoja voidaan kytkeä samaan liittymispisteeseen, vaikka ne eivät sijaitsisikaan yhtenäisellä kiinteistöryhmäalueella.
Tuore lakimuutos pyrkii korjaamaan epäkohdan, joka syntyi sähkömarkkinalakiin vuonna 2023 tuodulla muutoksella (laki 497/2023). Vuoden 2023 muutoksella sähkömarkkinalain 3 §:n 5 kohdan liittymisjohdon määritelmää täydennettiin energiavarastoja koskevalla lisäyksellä. Käytännössä Energiaviraston tulkinnalla 2023 vuoden lakimuutos johti kuitenkin siihen, ettei voimalaitosten yhteyteen rakennettavia energiavarastoja voinut liittää verkonhaltijan sähköverkkoon samalla liittymisjohdolla, jolla yksi tai useampi voimalaitos liitetiin sähköverkkoon ilman, että liittyjän sähkölaitteistojen operointi katsottiin luvanvaraiseksi sähköverkkotoiminnaksi. Energiavarastot tuli liittää verkkoon omalla liittymisjohdollaan, tai mikäli voimalaitoksia palveleviin liittymisjohtoihin haluttiin liittää energiavarastoja, kyseessä tuli olla kiinteistön tai kiinteistöryhmän sisäinen verkko. Kiinteistöryhmältä vaadittiin tässä yhteydessä suoraan toisiinsa rajautuvia kiinteistöjä, jotka olivat liittyjän hallinnassa.
Nyt voimaan tulevan lakimuutoksen myötä sähkömarkkinalain 3 §:n 5 kohtaa muutetaan laajentamalla liittymisjohdon käsitettä sisältämään myös yhtenä vaihtoehtona sähköjohdon, jolla liitetään sähköverkkoon ”yksi tai useampi voimalaitos ja niihin kytkeytyvät yksi tai useampi energiavarasto”. Lakimuutoksen myötä siten samaan liittymispisteeseen voidaan liittää useita voimalaitoksia sekä niihin kytkeytyviä energiavarastoja, ja voimalaitosten yhteyteen sijoitettavat energiavarastot voivat jatkossa hyödyntää voimalaitoksen liittymisjohtoa tai usean voimalaitoksen yhteistä liittymisjohtoa. Liittyjiä voisi siis olla useampia kuin yksi, mikä mahdollistaisi, että liittymässä voisi olla usean tahon omistuksessa olevia voimalaitoksia ja energiavarastoja. Myöskään useampaa liittyjää palvelevaa sähköjohtoa ei siten katsottaisi sähköverkoksi, jota koskisi sähköverkkotoiminnan luvanvaraisuus, vaan johto pysyisi liittymisjohdon määritelmän piirissä.
Jäämme seuraamaan, miten tämä useamman tahon omistuksessa oleva liittymisjohdon mahdollisuus tulee toteutumaan käytännössä, erityisesti liittymissopimusten solmimisen kannalta. Lisäksi uusia muutoksia liittymissopimuksen määritelmälle on jo kaavailtu työ- ja elinkeinoministeriön asettamassa suurjännitetyöryhmässä – näiltä osin liittymisjohdolle on ehdotettu vaadittavaksi, että voimalaitokset muodostavat yhtenäisen toiminnallisen kokonaisuuden, joka käytännössä estäisi useamman tahon voimalaitoksen liittämisen samalla liittymisjohdolla. Kuitenkin uudessa ehdotuksessa ns. useamman omistajan liittämiseksi muodostettavat ”keräilyjohdot” sallittaisiin supistamalla sähkömarkkinalain määritelmää sähköverkkotoiminnan luvanvaraisuudesta. Nämä muutokset vievät kuitenkin vielä jonkin aikaa, sillä hallituksen esitystä asiasta odotetaan vielä annettavaksi. Asia on kuitenkin nostettu hallituksen asialistalle tämän blogin julkaisupäivälle 8.5.2025.
Kuitenkin nyt voimaan tulevan ehdotuksen seurauksena selvää on, että 1.7.2025 voimaan astuvan lainsäädännön nojalla voimalaitokset ja energiavarastot voidaan jatkossa liittää verkkoon samalla liittymisjohdolla. Lakimuutoksen ansiosta samalle liityntäpisteelle on siten mahdollista kytkeä laajempia hankekokonaisuuksia kustannustehokkaammin. Jos aiemmin oli pakko järjestää useammalla kiinteistöryhmillä sijaitseville voimalaitoksille ja energiavarastoille erilliset liittymisjohdot, nyt se ei enää ole välttämätöntä – esimerkiksi hajaantuneella alueella olevan aurinko- tai tuulipuiston yhteyteen sijoitettavan energiavaraston voi tästä eteenpäin liittää verkkoon samalla liittymisjohdolla. Tämä vähentää tarvetta rakentaa rinnakkaisia liittymisjohtoja ja parantaa energian varastoinnin joustavampaa käyttöönottoa.
Lisätietoa antaa
-
Alisa MontonenOsakas (elect), asianajaja
-
Kristiina VälimaaAsianajaja, LL.M.