Välimiesmenettelylain uudistamishanke etenee
Kauan odotettu Suomen välimiesmenettelylain uudistamishanke etenee, ja varsinaisten säädösmuutosten valmistelu on tarkoitus aloittaa vielä syksyn 2024 aikana.
Hankkeen tarkoituksena on modernisoida Suomen välimiesmenettelylakia vastaamaan parhaita kansainvälisiä käytäntöjä. Tämä vaikuttaa olennaisesti Suomen kilpailukykyyn välitysmenettelytoiminnassa.
Uudistamishankkeen tausta
Oikeusministeriö on käynnistänyt hallitusohjelman mukaisen hankkeen välimiesmenettelylain uudistamiseksi tavoitteenaan edistää Suomen välitysmenettelytoiminnan kilpailukykyä.
Välimiesmenettelystä annettua lakia (967/1992, muutoksineen) sovelletaan Suomessa käytävään välitysmenettelyyn asianosaisten kotivaltioista riippumatta sekä ulkomailla annetun välitystuomion täytäntöönpanoon Suomessa. Välimiesmenettelylain uudistamisen tarpeesta on käyty jo pitkään keskustelua alan toimijoiden keskuudessa, sillä muun muassa säädösympäristössä tapahtuneet muutokset sekä yhteiskunnan ja riidanratkaisutoiminnan yleinen kehitys ovat luoneet voimakasta painetta uudistaa lainsäädäntöä.
Voimassa oleva välimiesmenettelylakimme on tullut voimaan vuonna 1992, eikä sitä ole juurikaan muutettu sen voimaantulon jälkeen. Laki on noudattanut pääpiirteissään YK:n kansainvälisen kauppaoikeuden toimikunnan UNCITRALin hyväksymää alkuperäistä mallilakia.
UNCITRALin vuonna 1985 hyväksymää kansainvälistä välitysmenettelyä koskevaa mallilakia on uudistettu osin vuonna 2006. Mallilain uudistamisessa on huomioitu kansainvälinen kehitys ja kansainvälisessä välitysmenettelyssä yleisesti hyväksytyt käytänteet. Muutokset ovat liittyneet muun muassa välityssopimuksen muotovaatimukseen ja turvaamistoimiin. Suomen välimiesmenettelylakiin ei ole tehty vastaavia uudistuksia, minkä lisäksi välimiesmenettelylaki on poikennut jo alun perin mallilaista. Välimiesmenettelylakia on yleisesti pidetty vanhentuneena.
Nyt välimiesmenettelylain uudistushanke on viimein etenemässä.
Miten lakia uudistetaan ja miksi lain uudistaminen on tärkeää?
Oikeusministeriö on selvittänyt välimiesmenettelylain uudistamistarpeita kesällä 2024 antamassaan arviomuistiossa, josta keskeisimmät sidosryhmät ovat antaneet lausuntonsa. Myös Suomen Asianajajaliitto on antanut arviomuistiosta lausunnon, jonka valmistelutyössä Asianajajaliiton asiantuntijaryhmässä toimiva asiantuntijamme Helena Kalmanlehto on ollut mukana.
Keskeisimmät arvioitavana olevat yksittäiset uudistamistarpeet liittyvät välityssopimukseen, välitysoikeuden kokoonpanoon ja toimivaltaan, turvaamistoimiin ja väliaikaismääräyksiin, asian käsittelyyn välitysmenettelyssä, välitystuomioon sekä oikeudenkäyntikuluihin.
Selvityksessä on harkittu muun muassa seuraavia muutostarpeita:
- riitakysymyksen yksityisoikeudellisuudesta luopuminen välityskelpoisuuden edellytyksenä
- välityssopimuksen kirjallisesta muotovaatimuksesta luopuminen
- välitystuomaria koskevan esteellisyyssääntelyn lähentäminen mallilain kanssa
- lain täydentäminen välitysoikeuden toimivallalla päättää omasta toimivallastaan
- välityssopimuksen ja pääsopimuksen erillisyyden kirjaaminen lain tasolle
- lain täydentäminen välitysoikeuden toimivallalla antaa turvaamistoimimääräyksiä
- asian käsittelyä koskevan sääntelyn lähentäminen mallilain kanssa
- välituomion antamisen edellytysten lieventäminen yksimielisyyden vaatimuksesta sekä määräajan asettaminen lisätuomion antamiselle
- ajaltaan rajoittamattomasta mitättömyyskanteesta luopuminen sekä kumoamiskanteen nostamiselle asetetun määräajan lyhentäminen ja käsitteleminen vain yhdessä oikeusasteessa
- välitystuomion tunnustamista ja täytäntöönpanoa koskevan sääntelyn täsmentäminen
- oikeudenkäyntikulujen korvausvelvollisuutta koskevien säännösten lisääminen.
Lausuntokierroksella on tuotu lisäksi esiin muitakin tärkeitä uudistamistarpeita, kuten lain terminologian muuttaminen sukupuolineutraaliksi. Muun muassa Keskuskauppakamarin välityslautakunta (FAI) on siirtynyt omissa välitysmenettelysäännöissään sukupuolineutraaliin terminologiaan, joka on jo varsin vakiintunut Suomen välitysmenettely-yhteisössä. Lisäksi uudistamistarpeina on esitetty, että laissa tulisi säätää moniasianosaismenettelyistä sekä täsmentää välityssopimukseen sovellettava laki tilanteessa, jossa osapuolet eivät ole sopineet sovellettavasta laista.
Keskeistä lakiuudistuksessa on, että Suomen välitysmenettelyä koskeva lainsäädäntö saatettaisiin vastaamaan kansainvälisesti hyväksyttyjä käytäntöjä. Lähes kaikissa välimiesmenettelylain uudistamistarpeista annetuissa sidosryhmien lausunnoissa on pidetty tärkeänä tai suhtauduttu neutraalisti siihen, että välimiesmenettelylaki saatettaisiin vastaamaan UNCITRALin mallilakia tai että sitä vähintäänkin lähennettäisiin mallilain kanssa.
Suomen välimiesmenettelylain uudistaminen UNCITRALin mallilain pohjalta sekä muiden kansainvälisesti ja yleisesti hyväksyttyjen käytäntöjen sisällyttäminen lakiin merkitsisi sitä, että Suomen välitysmenettelylainsäädäntö pystyisi vastaamaan nyky-yhteiskunnan sekä elinkeino- ja riidanratkaisutoiminnan tarpeisiin nykyistä paremmin. Lisäksi uudistuksella lisättäisiin Suomen houkuttelevuutta välitysmenettelyyn ajautuvien riitojen ratkaisupaikkana kansainvälisten toimijoiden keskuudessa.
Uudistamishankkeen eteneminen
Hallitusohjelman mukaiset välimiesmenettelylain uudistamistarpeet on nyt selvitetty ja oikeusministeriön on tarkoitus asettaa syksyn 2024 edetessä työryhmä valmistelemaan lakimuutoksia tehdyn selvityksen pohjalta.
Seuraamme hankkeen etenemistä aktiivisesti ja olemme valmiina neuvomaan asiakkaitamme kaikissa välitysmenettelyyn liittyvissä kysymyksissä.
Lisätietoa antaa
-
Marja NorrenaOsakas, asianajaja, varatuomari
-
Helena KalmanlehtoCounsel, asianajaja, varatuomari
-
Maija AhtiainenCounsel, asianajaja, varatuomari
Tiimi
-
Rosa LångOsakas, asianajaja, LL.M.
-
Anniina RantasaloAsianajaja, varatuomari
-
Roosa SuutariJuristi, OTM
-
Iiris PaavolaJuristi, OTM
-
Krista HautakoskiJuristi, OTM
-
Valmari KeskimäkiJuristi, OTM